top of page
AdobeStock_1128858209.jpeg

Gröna lösningar för Ert hem

Till villa segmentet finns idag många lösningar, allt beroende av Er ambition, budget och praktiska möjligheter. Vi på Grönteknik.nu jobbar oftast med mer unika lösningar där vi försöker uppnå en en lösning som bäst nyttjar Era sol-tillgångar i kombination med andra önskemål och funktioner. Möjligheterna är många. Låt oss gå igenom de möjligheterna som finns och diskutera vad som är bra att tänka på. 

Om ni vill diskutera just Era förutsättningar samt beräkna priser och kostnader, kontakta oss så hjälper vi Er med det. 

Vad är målet med Er anläggning?

Låt oss börja från början

Det finns olika mål man kan ha med en solanläggning och ett eget energisystem. För att vi eller er installatör ska kunna hjälpa Er att ta fram den bästa lösningen behöver projektören veta vilket mål ni helst vill uppnå med Er anläggning. För att hjälpa Er förstå hur vi tänker har vi här tagit fram de vanligaste målen och värdena vi kan uppnå med grönteknik i ert hem.

AdobeStock_67738718_web_edited_edited.jp

Lönsamhetsmålet 

Här börjar de flesta sin resa. Gratis el från solen ger besparingar och avkastning på investerat kapital, ofta minst dubbelt så hög som bankräntan. Så länge solen fortsätter att lysa och elen kostar pengar kommer anläggningen att generera en besparing varje år.

 

För att uppnå målet i så hög grad som möjligt behöver kostnaden per genererad kWh hållas så låg som möjligt. Dessutom är nyttan av försäljningen av el begränsad så länge elpriserna är låga och vi inte får någon skatteåterbäring på såld el – den så kallade 60-öringen, som troligen försvinner 2026.

 

Om detta är ditt mål ska du dimensionera din anläggning för ungefär halva din årliga elförbrukning. Välj beprövade tekniker och etablerade lösningar. Kanske ett färdigt paket som håller nere projekteringskostnaderna och andra utgifter. Om du har möjlighet kan ett materialpaket för egen installation vara ett alternativ.

 

Vi kan ta fram ett färdigt paket åt dig eller sälja det material du önskar.
Kontakta oss för mer information.

Egen energi ö mitt i havet

Självförsörjningsmålet 

Även om elpriset är lågt just nu tillkommer ständigt nya avgifter. Energiskatten ökar, och nätbolagen höjer sina avgifter varje år. Senast 2027 införs effekttariffer, vilket innebär att kostnaden för att ha en elanslutning kommer att öka kraftigt. Kostnaden per maximalt utnyttjad effekt (kW) per månad införs samtidigt som de nuvarande fasta avgifterna inte minskas nämnvärt. Resultatet blir en total fördyring på 40 % eller mer.

 

Det enda vi kan göra för att motverka detta är att minska vårt beroende av köpt energi och hålla nere effektkostnaderna varje månad. På Grönteknik.nu tror vi att detta kommer att löna sig över tid, och vi ser det som det enda sättet att “hålla emot” nätbolagens, enligt oss, missbruk av nätkoncessionens konkurrensfrihet.

 

Som investerare i en egen solcellsanläggning innebär detta att anläggningen måste dimensioneras med ett annat mål i åtanke.

Huvudmålet är att ni under sommarhalvåret inte ska behöva köpa någon el alls. Om ni har en elbil i hushållet kan detta vara ett orimligt mål, men om ni inte har det är det fullt möjligt. Vi har redan byggt många sådana system.

 

Vi dimensionerar nu för max vad taken tillåter, upp till årsförbrukningen.

• Produktionen i april och september bör motsvara hushållets förbrukning under dessa månader.

• Ett energilager måste finnas för att lagra solel från dagen till natten.

• Om en elbil finns i hushållet ska systemet kunna ladda den med solel direkt, och laddningen ska styras så att elbilen i första hand laddas från solen och i andra hand från nätet när el- och effektpriserna är som lägst.

 

Denna typ av anläggning är en större investering.

Ofta behöver den delas upp över flera år för att maximera nyttan av det gröna avdraget.

AdobeStock_892170253.jpeg

Miljömålet 

Vi är av uppfattningen att solenergi är ett bra miljö-val oavsett hur det byggs eller vilka komponenter du väljer. I synnerhet om ni även väljer att åka el-bil och dessutom kan tanka den direkt från era solceller på ert tak.

Solenergin ni producerar gör att den Svenska rena elen från Er solanläggning, men även våra andra kraftslag som Vindkraft, Vattenkraft och Svensk kärnkraft kan exporteras till länder i Baltikum och östra Europa med en sämre elmix. Detta gör i sin tur att deras behov av energi från gas och olja minskas. Så, som vi ser det ligger den stora miljönyttan där. Vill ni verkligen göra miljönytta med Er investering är vår uppfattning att ni istället bör investera i en solanläggning som producerar elen direkt i något av dessa länder. Detta är en annan Web3 satsning vi arbetar med under namnet Intellishares, www.intellishares.ch.  Detta är dock ej i drift ännu men för den intresserade så kan det finnas möjligheter då vi ofta stöter på problemet även i Sverige. 

Med det sagt, självklart finns det mer eller mindre bra solpaneler utifrån ett miljöperspektiv. Vi jobbar exempelvis med Svenska Midsummer som tillverkar tunn-films solpaneler i Sverige som är 90% lättare och 90% lägre CO2 utsläpp vid tillverkningen jämfört med traditionella solpaneler från Kina. Dessutom kan de läggas på ytor som annars ofta är omöjliga eller svåra. Tak med låg hållfasthet exempelvis. 

Det finns även andra tillverkare som specialiserat sig på låga CO2 utsläpp vid tillverkningen, om detta är viktigt för Er, då släpper vi lönsamhetsmålen och sätter detta som första och högsta krav för Er anläggning.

.​

AdobeStock_490892790.jpeg

Robusthetsmålet - vid krig eller katastrof

Robusthetsmålet är relaterat till självförsörjningsmålet på det viset att det kräver ett större energilager och gärna en så stor solcellsanläggning som möjligt för att kunna upprätthålla energitillförseln sommartid. På vintern är ett dieselaggregat också ett ytterligare komplement som säkerhet vid längre strömavbrott. Hur systemet ska designas och byggas beror även här på vilka krav som ställs. Som privatperson är det oftast en batterianläggning som klarar att hålla huset igång från några timmar till kanske en halv dag vintertid. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör varje hushåll förbereda sig på att kunna klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka vid en kris, vilket inkluderar situationer med långvariga strömavbrott. Det innebär dock inte att ni behöver kunna förse ert hus med elenergi hela den tiden. Hur viktigt det är att kunna upprätthålla husets elförsörjning vet bara ni. Allt beror på vilka värmekällor ni har och vilka konsekvenser ett strömavbrott får.

 

Om ni satsat på ett självförsörjningsmål eller en lite mer avancerad anläggning är steget till att kunna producera solel eller få ström från ert batteri vid strömavbrott inte särskilt stort. Merkostnaden är typiskt 20 000–30 000 kr, och eftersom vissa komponenter även kan användas för att lagra egenproducerad solel är det viktigt att tänka på detta i samband med installationen av det egna batterilagret.

 

En annan intressant möjlighet som nu kommer är att använda batteriet i din elbil som energiförsörjning till din fastighet. Med Sigenergys och Ferroamps V2X-lösning är det nu möjligt. Även det bör vägas in i valet av teknik från början.

AdobeStock_219080320_edited_edited.jpg

Nu är valet ditt.

​​För att veta hur ni skall gå vidare behöver ni självklart veta vad de olika delarna och funktionerna kostar. Din lokala solcells installatör kan säkert räkna på flera av dessa möjligheter som finns. Vi beskriver även mer kring produkter och kostnader här på denna sida som byggs ut löpande. 

När vi bygger system gör vi det näst intill alltid special-designat för varje kunds önskemål. Därför är det viktigt för oss att att veta för vilken budget vi skall bygga, samt för Er som köpare att förstå vilka valmöjligheter som finns och vad de innebär i kostnader, besparingar och intäkter i både pengar som för miljön. 

Solcellerna

Solpanelerna är kraftkällan som genererar strömmen till Ert hus. 
Panelerna utvecklas och förbättras löpande, framförallt ökar deras verkningsgrad, dvs de kan göra mer el-energi av samma ljus. 

Valet av paneler är viktigt. Väljer ni kända paneler med bra garanti som är internationellt erkända så kommer panelerna hålla extremt länge. Garantin är ofta 30 år men i praktiken kommer de generera el längre än så.

Vi på Grönteknik.nu har tillgång till i princip marknadens alla typer av paneler. Vilka ni skall välja till just Ert hus beror på vilka ytor ni kan använda och ert mål med anläggningen ovan.

Exempel på paneler

Var kan man placera panelerna?

Svaret är nästan överallt. 
Det finns solpaneler och produkter för i princip alla ytor där solen lyser.
 

Exempelvis

  • Nästan alla typer av tak, Tegel, Betongtegel, Plegel, på Falsad plåt, mellan falsad plåt, Tak med trapetsprofil, Platta papp tak eller bitumen, grästak. 

  • På fasad i plåt eller betong. 

  • Som ett tak, själva taket i sig på huset eller varför inte en ny carport med ett soltak

  • På mark. Bor ni så till att ni har plats på gården kan ett system på mark vara ett bra alternativ också.

  • Som ett staket. Dags för nytt staket, bygg ett med solpaneler!

image.png

Exempel på Svenska Midsummers panel för limning mellan falsarna på ett falsat plåt-tak. 

Ger lite mindre solenergi per m2 men å andra sidan en nästan osynlig installation.

Vi kan bygga solenergi nästan överallt och vi har tillgång till marknadens alla system och komponenter. 

Det ni behöver fundera över är vad just Ert mål är med Er anläggning. 

sg-prod-c-bg.webp

Energilager

När solen lyser på dagen genereras ofta mer energi än fastigheten kan nyttja. På sommarhalvåret är dessutom ofta elpriserna låga mitt på dagen. Det, tillsammans med effekt-tariffer, ökade överföringskostnader och energiskatter gör att energilager blir mer och mer intressant både från ett ekonomiskt, nät och miljömässigt perspektiv. 

Vi på Grönteknik jobbar med alla olika typer av energilager, från mindre som passar mindre BRF:er till stora som kan försörja många fastigheter och agera en intressant komponent i ett större energisystem kanske med flera fastigheter involverade i en energi-ö. 

Vilket energilager som passar Er bäst beror helt på Era förutsättningar och behov.

För att vi ska kunna rekommendera en lösning behöver vi veta vilka funktioner ni önskar, hur stort energilagret  bör vara, hur det skall användas samt förutsättningarna för placering utifrån brand, stöld och drifts perspektiv.

Nödkraft

Oavsett vad Ert behov är kan vi komplettera Er BRF med ett batteridrivet nödkraftsystem som håller igång fastigheten i händelse av strömbortfall från nätet. 

Detta är i synnerhet viktigt vid brand då nödhissar, vattenpumpar och larmsystem måste fungera. Tyvärr innebär längre strömbortfall från nätet också ökad brandrisk då ljus, gasolvärmare och annat tas i bruk har hyresgästerna. Brand i kombination med strömbortall kan få förödande konsekvenser. 

Ersätt nuvarande dieseldrivet nödkraft med batteridrivet

Vi projekterade nyligen ett nödkraftsystem som skall klara 200 kW energi under 2 timmar. Syftet var att ersätta de diesel aggregat som idag stod där som kräver underhåll och löpande testkörning. 

Med Sigenergy kan vi bygga som mest 1200A x 3 samt få en uthållighet på många timmar. Vi kan driva hela fastigheten eller de viktigaste delarna såsom pumpar, hissar och belysning.  Om behovet är större än så övergår vi på ändå större system, eller kombinerar systemet med diesel generatorn.

Området nödkraft är stort, kontakta oss så berättar vi mer.

china-skyscraper-1663325959_edited.jpg

Besparingar och ekonomi

Vad är värdet av solenergi egentligen om vi går ner på detalj nivå. 
Låt oss gå 
igenom detta genom att förstå de kostnader ni har idag. 

Kostnad för el

Kostnad för nät

Energiskatt

Moms

Effektavgift

AdobeStock_67738718.jpeg

Framtidssäkra Er BRF med hållbar elbilsladdning

När fler medlemmar skaffar elbil blir laddmöjligheter en självklar del av föreningens infrastruktur. Genom att installera laddboxar kan föreningen inte bara öka fastighetens attraktivitet utan även skapa nya intäktsmöjligheter via automatiserade betalningssystem. Det viktiga som vi ser det är att laddningen är en del av det totala energisystemet ni har inom BRF:en. Exempelvis bör ni kanske erbjuda medlemmarna primärt att ladda sin bil med sol-el direkt från era tak och fasader. 

Bidrag för BRF:er – upp till 50% stöd genom “Ladda bilen”

Bostadsrättsföreningar kan ansöka om bidraget “Ladda bilen” via Naturvårdsverket, vilket ger upp till 50% i stöd för installation av laddstationer. Bidraget täcker både arbets- och materialkostnader, inklusive grävning och installation, med ett maxbelopp på 15 000 kr per laddpunkt.

 

Detta gör det mer ekonomiskt fördelaktigt för föreningar att investera i laddinfrastruktur och framtidssäkra fastigheten för den växande elbilsflottan.

Läs mer om Ladda Bilen på Naturvårdsverkets hemsida

laddboxar-BRF.jpg

Frågor och svar

Här följer ett axplock av frågor vi fått. Dina frågor är garanterat unika, ställ dem till oss så svarar vi.

Vilka ytor kan man sätta solceller på?

Vi har system för näst intill alla typer av tak, fasader och mark. Vi kan anpassa valet av produkter så att de passar just den ytan, så svaret är näst intill alla. Det viktiga är att solcellerna kommer att hålla väldigt länge, 30-40 år. Om ytan är ett tak bör livslängden på taket vara minst densamma.

Kan solceller störa radio och annat?

Vanliga strängbaserade solceller kan inte sända ut någonting, de genererar en lugnt och stabil likström. Tidiga anläggningar med s.k Optimerare på varje panel hade problem med störningar me dessa finns inte längre kvar på den svenska marknaden. 

Vilket är det vanligaste misstaget villa ägarna gör?

Det är en subjektiv fråga men vi tycker att man ska tänka långsiktigt i sin sol-investering. Om en yta läggs, försök fyll den. Det är mycket svårt och dyrt att bygga om ytor i framtiden när man vill ha mer solenergi. Tänk också på långsiktighet och säkerhet. Den lägsta offerten är oftast inte den bästa.

Hur ska jag jämföra offerter?

Åter igen svårt. Vi rekommenderar att titta på priset per installerad kW solenergi och inte på totalen eller ens per panel. Det är den installerade affekten som kommer att generera energin man betalar för i slutänden. 
Detta blir dock än med komplicerat när energilagring, elbilsladdning och annat kommer in i samma system. 
Titta på framtidssäkerhet, funktioner, språk på appar, verkningsgrad på panelerna, garantier på produkterna samt den allmänna känslan för leverantören. Vill den bara sälja eller brinner den för sin sak?

bottom of page